Er du bange?

I over 30 år har jeg været praktiserende tandlæge. I løbet af de år har jeg sat mig overfor en  patient, og set vedkommende i øjnene mindst 100.000 gange. 

Op mod halvdelen af de mennesker, jeg har budt velkommen, har indledt samtalen med ordene "jeg har det skidt med at komme her. Det er ikke personligt ment, men det er en overvindelse for mig, fordi.........osv."
Nogle af patienterne kommer på grund af smerter. Andre fordi de kan se, at nu er tandsættet så forfaldent, at det ikke er til at leve med. Måske er de blevet presset af deres partner eller venner, der i forvejen benytter vores klinik.

Der er mennesker, der sidder rødmende og med tårer i øjnene. Også store seje mænd med tatoveringer over de stærke armmuskler. Jeg har oplevet, at en stor skovarbejder havde spændt sig selv fast til stolen med tre lærredsbælter.
Det siger noget om, hvor stærke følelser og hvor store indre kampe, angsten forårsager.

Der er mange årsager til, at angsten opstår. Mange fortæller om tidligere traumatiske behandlinger eller oplevelser i barndommen eller senere. Nogle lider af en mere generel angst, f.eks. for at køre i busser, være i store forsamlinger, hvor mennesker står tæt. Ofte bunder denne angst i en form for klaustrofobi.

Den overvindelse, det er overhovedet at møde op, er mindst ligeså stor, som når bjergbestigeren på billedet til venstre, kommer i vanskeligheder mod toppen. Den, der sidder i stolen foran mig, har nu nået toppen. Spørgsmålet er bare, om det regner og er tåget på toppen, eller om det er klart solskin. Alle vi på klinikken vil gøre vores yderste, for at du skal føle, at solen skinner.

Det er først og fremmest helt afgørende, at behandlingen er smertefri, og at du kan stole på det. Hvis du ligger og venter på smerten, er det umuligt at slappe af. Vi tilstræber selvfølgelig at gøre både bedøvelse og behandling totalt smertefri. Kan det i særlige tilfælde ikke helt lade sig gøre, fortæller vi dig, at du kan forvente at mærke en lille smule et kort øjeblik. Det er vigtigt, at du har tillid og er tryg. Det kræver ærlighed begge veje.

Klinikkens indretning har stor betydning for dit velvære. Lokalet skal være lyst og venligt i en passende størrelse. Det må ikke være som at komme ind i en lille celle.

Selvom det er et klinikrum, hvor der skal være helt rent, må der gerne være lidt rart at se på. Vi har kunst på væggene, også i loftet over dig. Det er selvfølgelig for at adsprede dig under behandlingen. Vi har valgt ikke at hænge en tv-skærm op for at vise korte film eller reklamer.  Det er netop vigtigt, at der er ro omkring dig, at din og min kommunikation er uforstyrret. Derfor er jeg heller ikke tilhænger af brugen af virtuelle briller. Det er vigtigt, at jeg kan se dine øjne for at kunne vurdere, hvordan du har det.

Hvis du skal overvinde dit ubehag ved at møde op hos tandlægen, nytter det ikke at lukke dig inde i en osteklokke. Kun ved at være til stede, opnår vi fortrolighed. Headset og musik kan være en god ide ved længerevarende behandlinger. Begge dele har vi på klinikken. I øvrigt er hvert klinikrum udstyret med et lækkert stereoanlæg. Musik er meget beroligende. Det ved jeg som tidligere blues- og jazzmusiker.

Behandlingsstolene er særdeles komfortable, også ved længerevarende behandlinger. Jeg har valgt at få alle instrumenterne sidemonteret, således at der ikke hænger et tungt instrumentpanel hen over brystet på dig. Mange mennesker finder dette klaustrofobisk. Ikke mindst, når der sidder en behandler på begge sider af dig, så alle "flugtveje" er spærret. Det giver mere luft, når der er frit henover brystet.

Som sagt: velkommen på toppen. Vi vil gøre alt for at skabe klarhed over behandlingen, gennemføre den nænsomt og hensynsfuldt. Og helst i solskin.

Jan Kublitz