Førstehjælp til dine tænder

 

Klinikken har opsat en hjertestarter nemt tilgængeligt.
Alt personale på klinikken er trænet i genoplivning.

 

 

Sådan redder du tanden, hvis uheldet er ude

Tanden slået ud
Mange voksne og hvert andet barn kommer til skade med tænderne. Med den rigtige hjælp kan hver anden udslåede tand gro fast igen. Hvis tanden er slået ud, er der tre regler at huske på.

1. Find tanden
2. Opbevar tanden fugtigt
3. Tag til tandlægen eller skadestuen så hurtigt som muligt

Tanden skal ikke rengøres.
Hvis tanden bliver opbevaret fugtigt, kan hver anden tand gro fast igen.
Det optimale er at opbevare tanden i fysiologisk saltvand, der hører til standardudstyret i en ambulance. Men mælk eller vand er også godt. En anden løsning er at lægge tanden i en tæt lukket plasticpose eller i noget "køkkenfilm" og lukke stramt til.
Et gammelt råd er at opbevare tanden i munden - enten den tilskadekomnes eller en hjælpers mund. På grund af den store risiko for at komme til sluge tanden, er det dog ikke den bedste løsning.
Men også for tænder gælder det, at hurtig hjælp er dobbelt hjælp.

Tanden løsnet
Oftest sker der ikke andet, end at tanden vokser fast igen. Er tanden meget løs, er det nødvendigt at ringe til os eller Tandlægevagten om en akut tid. Tandlægen vil så fixere tanden til nabotanden om muligt. Der vil være en vis risiko for at tandnerven er beskadiget efter en voldsom løsning. I så fald må tanden rodbehandles.

Tanden knækket
Kan man se en rød blødende plet på brudfladen, er tandnerven beskadiget, og det kan give smerter. Ring til os eller Tandlægevagten om en akut tid. Er der ingen plet at se, vil tanden være følsom, men behandlingen kan godt vente en eller to dage.

Tabt fyldning
Det generer tungen og kan være tegn på, at der er hul i tanden under fyldningen. Desuden samles der madrester og bakterier i hullet, hvilket forværrer tilstanden. Du skal derfor kontakte os for at få en tid snarest.

Smerter tanden?
Har du tandpine efter, at du har drukket noget koldt eller varmt, eller tandpine efter du har tygget i noget hårdt, kan du tage et par smertestillende piller og kontakte os - for risikoen for, at det bliver værre, er stor. En rigtig voldsom tandpine er så uudholdelig, at det kræver akut tandlægehjælp. Det kan skyldes en infektion i tandnerven eller den omkringliggende kæbeknogle, samt at tandkødet er blevet inficeret. Der dannes overtryk i tanden og knoglen på grund af infektionen. Det er denne tilstand, der er så smertefuld. Det er nødvendigt at fjerne tandnerven og dermed overtrykket for at få smerten til at forsvinde.
Vågner du med smerterne om natten, er det en god ide at ligge højt med hovedet. Derved falder trykket i tanden en smule. Sent i forløbet kan koldt vand lindre.  Du kan sende os en mail eller ringe tidligt om morgenen til klinikken. Vi skal nok hjælpe.

Er du så uheldig, at smerten opstår i weekenden eller f.eks. juleaften, må du en tur i Tandlægevagten. Nedenfor er et link til deres hjemmeside

Tandlægevagten

Sådan forholder du dig efter en operation i mundhulen
Såret
skal lades helt i ro. Undgå at berøre det med fingre, lommetørklæder etc. Undgå at "pille" i det med tungen eller at "suge" såret.

Tandbørstning skal foretages med stor forsigtighed i det opererede område af hensyn til såret og eventuelle tråde.

Mundskylning skal den første dag foretages meget forsigtigt. De følgende dage kan du skylle munden efter måltiderne samt morgen og aften. Til mundskylning anbefales klorhexidin 0,1% eller lignende. Hvis du ikke kan tåle klorhexidin, kan du skylle med lunken kamillete eller lunken saltvand.

Kosten skal den første dag være flydende eller blød og ikke varm. Vent med at spise, til bedøvelsen er forsvundet. Det er vigtigt, at du får noget at spise. De følgende dage efter operationen kan du gradvist gå fra flydende og blød kost over til normal kost. Tygning i den opererede side bør undgås.

Smerter kan forekomme de første dage efter operationen. 1-2 smertestillende tabletter indtil 3-4 gange om dagen kan sædvanligvis afhjælpe smerterne (dosis afhænger af præparatet). Er smerterne stærkere og tiltagende, bør du konsultere klinikken.

Hævelse kan opstå efter operationen. Den når sin største udbredelse dagen efter, og den kan holde sig i 2-5 dage. Denne hævelse er ikke et udtryk for betændelse. Hævelsen kan formindskes ved at lægge en ispose på kinden den første dag. De følgende dage kan du anvende moderat varme i form af varmelampe eller varmepude (10 min. 2-3 gange om dagen).  Tiltager hævelsen, optræder der synkebesvær eller stigende temperatur, bør du konsultere klinikken.

Efterblødning i form af en let sivende blødning kan forekomme det første døgn. Undgå legemlige anstrengelser. Lig højt med hovedet om natten.  Kraftigere blødning behandles ved at anbringe en fast, ikke for lille tampon af ren gaze over såret og holde den der en halv time ved at bide fast sammen. Behandlingen kan om nødvendigt gentages.  Lykkes det ikke på denne måde at standse blødningen, må du søge klinikken eller anden lægelig hjælp.

Bløder dit tandkød, når du børster tænder
Mange oplever, når de børster tænder, at deres tandkød bløder en lille smule. Nogle slår det hen med, at de nok er lidt for hårde med tandbørsten. Men tandkødet bløder ikke, fordi man børster for hårdt. Blødningen kan være det første synlige tegn på tandkødsbetændelse. Uden behandling kan tandkøds-betændelse udvikle sig til parodontose, som kan medføre, at tænderne bliver løse og falder ud. Både tandkødsbetændelse og parodontose kan bremses med hjælp fra tandlægen, men først og fremmest ved din egen indsats, selv om det bløder.

Tandlægen kontrollerer tandkødet ved de regelmæssige besøg. Men husk alligevel at sige, hvis tandkødet er ømt eller bløder, når du børster tænder. Bliver tandkødsbetændelsen eller parodontosen opdaget i tide, har man selv med hjælp fra tandlægen flere muligheder for at stoppe sygdommen og helbrede den. Tandlægen kan fjerne tandsten og bakteriebelægninger, så tandkødet bliver sundt igen, men man må også selv forbedre renholdningen, så bakterierne bliver fjernet dagligt - og det kan tandlægen og tandplejeren instruere i.

Tandkødsbetændelse opstår, fordi tænderne ikke bliver holdt tilstrækkeligt rene. Bakterierne sætter sig fast i overgangen mellem tænder og tandkød og er årsagen til, at tandkødet bliver betændt. Hvis betændelsen ikke bliver standset, vil den arbejde sig ned langs tandroden og angribe kæbeknoglen, og så har man udviklet parodontose. Man kan have fremskreden parodontose uden selv at mærke det - bortset fra blødningerne ved tandbørstning.

Skærer du tænder? - Det behøver du ikke
Tænder, der skærer mod hinanden, kan give spændingshovedpine og ømme muskler. Og lyden kan drive andre til vanvid. Der er al mulig grund til at gøre noget ved det. Tænderne bliver slidt, og det er en skade, der er svær at rette op på. Får man ikke som ung afhjulpet tænderskæren, kan man imødese, at tænderne bliver ødelagt, inden man bliver gammel. Heldigvis findes der en nem behandling, som hjælper mange, uanset hvad årsagen er og uanset alder.

Årsagerne til, at man skærer tænder, er hos nogle fejl i biddet, og for andre er det at skære tænder blot en dårlig vane eller et udslag af stress. Tandlægen kan give dig en lille bideskinne, som bruges om natten i en periode. Den hjælper med at bryde den dårlige vane - også hvis årsagen er stress.

Hos mange kan man ikke finde årsagen til tænderskæren. Men hvis tænder-skæren skyldes, at man bider forkert sammen, kan tandlægen hjælpe med at rette sammenbiddet op. Er stress årsagen til, at man skærer tænder eller "bider tænderne sammen", gælder det om at se nærmere på sin egen situation. Men inden da kan tandlægen se på, om årsagen er et forkert bid - og i så fald afhjælpe problemerne.

Hjælp mod dårlig ånde
Dårlig ånde er ikke noget "man" taler om. Men man kan godt tale med sin tandlæge om det, og det falder helt naturligt, når man samtidig taler om tilstanden i munden. I mange tilfælde stammer den dårlige ånde fra mundhulen eller tænderne. Derfor kan tandlægen hjælpe med at finde årsagen til den dårlige ånde og løse problemet. Kronisk dårlig ånde kan have forskellige årsager. Den dårlige ånde kan skyldes en svampe- eller bakterieinfektion i mundhulen, som skal behandles. Er man ryger, kan dårlig ånde skyldes en behåret tunge, og så kan det hjælpe at børste tungen med tandbørsten. Den ubehagelige lugt kan også stamme fra huller eller tandlommer, hvor madrester sætter sig. Så forsvinder lugten, når man fjerner årsagen til den.

Hvis den dårlige ånde ikke stammer fra munden, kan den stamme fra struben, svælget, bihulerne, mandlerne, tungeroden eller maven. Og i de tilfælde bør man tale med sin læge.

B12 er et produkt som er særdeles effektivt, og har en god virkning i flere timer.  B12 kan bl.a. købes på apoteket, men også på vores klinik.